Egyetem: Biológia

2009.06.25. 21:12

Üdvözlettel köszöntök minden kedves hallgatót, akik megjelentek mai biológia előadásomon, mely immár az 1542.! Bizony! Már itt tartunk. Mit is mondjak, gyorsan elszállt az az 50 év amit a biológia ágán tevékenykedtem. Sok előadásom volt már. Beszéltem a kétfejű anbobos kutaros -ról, meg ilyen hasonló egyéb mindenféle élőlényről. Ám még nem esett szó a macskafélék két nagyon hasonló rokonatáról: A Tigris, és a Macska. Bizony. Ha az ember jobban belegondol, akkor télleg nagyon hasonlít eme két egyed. És a különbségek mégis a részletekben vannak. Alig lelhetőek fel. Nézzük először talán a hasonlóságokat.

Szóval mind a házimacskáknak, mind a vadon élő tigriseknek hasonló a testfelépítésük: fej, láb, karmok, test, farok, egyebek. Ezek mind stimmelnek rajtuk. Sajnos az ábrákat, amiket otthon készítettem egész éjjel nagy munkával, hát... otthon is hagytam de ez most nem lényeg... Rajzoljanak le egy vízszintes pálcikát, rá merőlegesen lefele négyet, a végükön ferdén felfele 2t és az egyik ferde pálca végére egy karikát. Ha ez megvan, ugyanezt scinájják meg félszeres nagyításban. Úgy, rendben. Okosabbak már rájöhettek: A kisebb a Macska a nagyobb a Tigris. Ott hátul, mit rajzol ennyi ideig? Áhh igenez egy mestermű.

Hát akkor folytassuk... Szóval a hasonlóság megvan a testfelépítésben. Ámde vegyük figyelembe a fogazatot. Mind2nek ragadozófogazata van. Ebből mire következtethetünk? Nos? Maga ott hátul mondja csak! Eeeeegen ebben igaza van! Télleg fáj, ha megharap. És igen valószínűleg büdös a szájuk. NA de nem most már kérem maradjanak csöndben. Tehát mind a két állat: Mondjuk egyszerre: RAGADOZÓ! Ez mit jelent? Nem, hölgyem, nem öntapadósak mint a matrica. Hanem húst esznek. Olyat mint én vagy maguk. Najó azért nem EMBERT esznek, hanem állati húst. Csak amíg a Tigris vadészik a vadonban, a macsk saját bejáróval hozatja az ételt, méghozzá műanyag tasakba rakva.

És itt eljutottunk a különbségekhez. Hopp kicsöngettek, hát akkor, találkozunk holnap ugyanitt ugyanekkor, és végre tanulunk is valamit. Holnapra elhozom az ábrákat is hogy könnyebben megértsék a dolgokat. Addig is tanulják meg a könyv 99-150. oldalait. Viszontlátásra holnap!

A bejegyzés trackback címe:

https://ydal.blog.hu/api/trackback/id/tr821208612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása